Welcome to Our Website

Yunanistan Ege Denizi’ne yarı sabit radarlar yerleştirecek

Yunanistan Ege Denizi’ne yarı sabit radarlar yerleştirecek. Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından kabul edilen projede Ege Denizi’nin Türkiye kıyılarına yakın bölgelerine yarı sabit 7 adet yüzer radar yerleştirileceği belirtildi.

RADARLAR EGE’DE TÜRKİYE SINIRINA YAKIN YERLERE YERLEŞTİRİLECEK

Denize yerleştirilecek radarlarla ilgili olarak Ulusötesi Entegre Araştırma ve Geliştirme İşbirliği Programı’nın (DOPEAS) uygulanmasına yönelik Savunma Teçhizat ve Yatırımları Genel Müdürlüğü ile sözleşme imzalandığı ve radarların ülkenin doğu sınrlarını, yani Türkiye’ye yakın olan bölgeleri kontrol edebilecek yerlere yerleştirileceği belirtildi.

Haber Yunanistan’ın önde gelen yayın organlarından Dimokratiki ve TANEA’da geniş yer aldı. Deniz seviyesinden 50 metre yüksekte olan direkler, başlangıçta AESA radarları, kameraları, İHA’ları ve veri iletim ve yeniden iletim sistemleriyle donatılacak, deniz geçişlerini izlemenin yanı sıra veri iletme merkezi olarak da görev yapacak.

Kameraların veya organik İHA’nın gerçek zamanlı olarak kaydettiği görüntüyü veya platformun radarının o anda tespit ettiği hedeflerin verilerini denizaltılara, gemilere, uçaklara aktarabilecek. Uydulara ve doğrudan merkeze, aynı zamanda tam tersi bir veri aktarma sistemi olarak da hareket kabiliyeti olacak.

GÖZETLEME MENZİLİ 40 KİLOMETRE

AESA gözetleme radarının yaklaşık 40 kilometrelik menziline sahip Silahlı Kuvvetler, bu tür yedi platformla Doğu Ege’yi gözetleme açısından kontrol altına alabilecek. Deniz Gözetleme Amaçlı İnsansız Yarı Kalıcı Deniz Platformları (USSPS) projesi 2021 yılında başlatıldı ve Avrupa Savunma Sanayii Geliştirme Programı (EDIDP) kapsamında geliştiriliyor. USSPS sistemi, yarı sabit insansız platformlara dayalı deniz gözetleme sensör ağları oluşturmak amacıyla C5ISTAR yeteneklerini entegre etmek ve koordine etmek için yenilikçi çözümleri birleştirmeyi amaçladığı belirtildi.

MALİYETİ 19,5 MİLYON EURO

Sistemin işler hale getirilmesi, tasarlanması, prototiplenmesi ve test edilmesine yönelik üç yıllık programın Fransa ile Yunanistan arasındaki uzun vadeli işbirliğinin bir parçası olduğu ve maliyetinin 19,5 milyon euro olduğu açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir